15.9.2012

Kotitekoista herkkugranolaa


Eipä tarvii kuulkaas paljoa enää kaupan myslihyllyjä tonkia tämän myslinvalmistuskokeilun jälkeen. Tarkat kriteerini myslille ovat alle 10% sokeria, ei liikaa rusinoita muttei kuitenkaan kuiva tai mauton. Enemmän tai vähemmän hyviä vaihtoehtoja olen kaupasta löytänyt, mutta ehdoton suosikkini oli Stockan herkusta bongaamani taivaallinen granola ihanassa kierrätyspahvipakkauksessa (jonka hintakin oli kyllä melkoisen pilvissä). Siitä inspiroituneena -ja herkkuni selittämättömästi kaupan hyllystä kadottua- päätin sukeltaa internetin reseptivarastojen uumeniin ja kokeilla tekaista granolan ihan omin kätösin. Ja koska siitä tuli jos mahdollista vielä parempaa kuin esikuvansa, jaan nyt teillekin summittaisen ohjeen. Variointimahdollisuuksiahan tässä on äärettömästi, mysliin voi oman maun mukaan heittää sekaan vaikka mitä, ja minäkin aion seuraavassa valmistuserässä kokeilla jotain uutta. Tämä ohje toiminee kuitenkin hyvänä pohjana kokeiluille.

Herkulliseen granolaan tarvitset esimerkiksi:

 • neljän viljan hiutaleita
 • auringonkukansiemeniä
 • hasselpähkinöitä
 • rusinoita
 • hunajaa
 • kylmäpuristettua rypsiöljyä

(Pahoittelut määrien puutteesta, itse en kokkaillessa juuri mittaile mitään. Eiköhän jokainen kuitenkin pysty arvioimaan suunnilleen missä suhteessa mysliinsä mitäkin ainesosaa haluaa.)

Pähkinöitä voi vähän rouhia, itse jätin melko isoiksi. Pähkinät ja siemenet paahdetaan kuivalla pannulla ja sekoitetaan hiutaleiden ja rusinoiden kanssa. Sen jälkeen pannulle pääsevät öljy ja hunaja, joista jälkimmäisen sulettua (??) ensimmäiseen voi litkun sekoittaa muiden ainesten joukkoon. Tämän jälkeen koko seos levitetään uunipellille ja paistetaan välillä sekoitellen 180 asteessa puolisen tuntia. Huomatkaa, että tällä menetelmällä rusinoista tulee aavistuksen sitkeitä ja kitkeriä, jos tahtoo rusinansa pehmeänmakeina voi ne sekoittaa mukaan vasta uunituksen jälkeen.

Uudenlaisia makuja mysliin saa esimerkiksi lisäämällä joukkoon erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä, kokeilemalla jotain muuta kasviöljyä tai erään reseptin mukaan sekoittamalla öljyn ja hunajan kanssa sokeroimatonta hedelmäsosetta. Itse aion seuraavaksi kokeilla pekaanipähkinöitä ja kenties lisätä joukkoon kookoshiutaleita. Nam!

2 kommenttia:

 1. Varmaan hyvää, teemme samantapaista. Me huomattiin, että jos mysliä säilyttää niin myöhemmin lisätyt rusinatkin kuivuu koviksi. Siksi nykyään lisätään rusinat vasta syödessä.

  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mä aattelinkin et tää muistuttaa vähän sitä teidän. Me päädyttiin sit kuitenkin siihen että uunissa käytetyt rusinat on parhaita vaikka osasta tuleekin sitkeitä, ne jotenki sopii siihen yleisfiilikseen :D

   Poista